Κλιμάκιο της ΔΕΚ παρέστη χθες, 1η Απριλίου, στις εκδηλώσεις μνήμης του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-59 που διοργάνωσε το κοινοτικό συμβούλιο Αγίου Κωνσταντίνου, ο σύνδεσμος φίλων & αποδήμων και το κέντρο νεότητος.
Μετά τη δοξολογία στον ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίου & Ελένης
, συγκεντρώθηκε στην αφετηρία του μονοπατιού μελέτης της Φύσης «Παπούτσα-Αετοφωλιά», συνολικής μονής απόστασης 4300 μέτρα, για πεζοπορία προς τα κρησφύγετα του Γρηγόρη Αυξεντίου και των συναγωνιστών του.
Κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. ο Αυξεντίου με την ομάδα του, μετά την μάχη των Σπηλιών, κατέφυγαν στην περιοχή όπου δημιούργησαν δύο νέα κρησφύγετα. Το μονοπάτι χρησίμευε επίσης και για τον ανεφοδιασμό των αγωνιστών. Σε κάποιο σημείο του μονοπατιού υπάρχουν συγκεντρωμένες μεγάλες πέτρες σε σχηματισμό τόξου, όπου οι Άγγλοι έστηναν καρτέρι για να συλλάβουν τον Αυξεντίου. Να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα δύο κρυσφήγετα δεν ανευρέθησαν ποτέ απο τον βρεττανικό στρατό.
Η κορυφή της Παπούτσας βρίσκεται σε ένα υψόμετρο 1450μ με εξαιρετική θέα προς Λεμεσό, Λευκωσία και Τρόοδος. Εκεί, με τον υπόλοιπο κόσμο που μαζεύτηκε και τον Πάτερ της ενορίας, τραγουδήθηκαν επετειακά τραγούδια όπως «Ήταν 1η Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή», «Ξύπνα καημένε μου ραγιά» , «Θα πάρω μιαν ανηφοριά»..
Μετά την κατάβαση του βουνού η ομάδα της ΔΕΚ επισκέφτηκε το σπίτι του αγωνιστή Δαμιανού Χριστοφίδη όπου έτυχε μαζί με πολλούς άλλους επισκέπτες του χωριού ξενάγηση εντός της οικίας. Το ηρωικό αυτό σπίτι χρησιμοποιείτο απο τον Γρ.Αυξεντίου και τους συναγωνιστές του ώς ορμητήριο για ανεφοδιασμό όπλισμού και τροφίμων ενώ υπήρχε κάτω απο το πατάρι του σαλονιού κρυψώνα σε περίπτωση που κάποιος αγωνιστής γινόταν αντιληπτός απο τους βρεττανούς στρατιώτες ή υπήρχαν υποψίες ότι εθεάθη στην περιοχή. Ιδιαίτερος λόγος απο τον κύριο Χριστοφίδη έγινε και για τους προδότες των καιρώ εκείνο που δήθεν εξαναγκάζονταν απο τους άγγλους να μιλήσουν..
Στην συνέχεια, τραγούδησε κάποια απο τα πολλά τραγούδια που έγραψε για την ΕΟΚΑ και τους αγωνιστές, όπου και στην αρχή του βίντεο παρακάτω λέει για τον προδότη βοσκό που κατέδωσε την ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου (στο κρυσφήγετο του στον Μαχαιρά).
Στη συνέχεια λίγα μέτρα παρακάτω, στην πλατεία του χωριού, έγινε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Αγωνιστή της Ε.Ο.Κ.Α. Γιαννάκη Χριστοφόρου (Πλατεία «Φουντάνα). Εκπρόσωπος της ΔΕΚ κατέθεσε στεφάνι και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τον Εθνικό Ύμνο.
Το να περπατήσεις στα ίδια μονοπάτια που περπάτησαν οι αγωνιστές μας και να μπεις στα ίδια κρησφύγετα στα οποία κρύβονταν από τους Άγγλους αποικιοκράτες, το να βιώνεις γενικά έστω και ψυχικά τις κακουχίες τις οποίες είχαν στο αντάρτικο, ήταν για εμάς μια εθνική αναβάπτιση η οποία μας δίνει δύναμη και θάρρος να συνεχίσουμε τις δράσεις μας ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΓΜΑΤΑ:
ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΙΣ
Υ.Γ. Οι ήρωες χάραξαν το δρόμο που οφείλουμε εμείς ως κληρονόμοι των να ακολουθήσουμε και ας είναι αμέτρητοι οι προδότες που υποσκάπτουν την αξία της ζωής και την πατρίδα.
Καμιά υποχώρηση στους άγγλους και τούρκους κατακτητές , κανένας σεβασμός στις συμφωνίες και τις προτάσεις των προσκυνημένων. Αγώνας στους δρόμους, όχι στις κλειστές αίθουσες.